Oktatóanyagok > Hogyan telepíthetem a Docker szoftvert az Ubuntu 18.04-re?

Hogyan telepíthetem a Docker szoftvert az Ubuntu 18.04-re?

Közzétéve: 22 január 2020

Docker Ubuntu Virtualization

A Docker egy olyan szoftverplatform, amelyet a konténerek koncepcióján alapuló alkalmazások telepítésének megkönnyítésére fejlesztettek ki. A platform felhasználható alkalmazások létrehozására, tesztelésére és terjesztésére, szabványos egységekben, úgynevezett konténerekben történő gyűjtésével.

A Docker konténerek elkülönített környezetek, ahol az alkalmazások más folyamatok beavatkozása nélkül futtathatók. Hasonlóan a virtuális gépek környezetéhez, az egyes konténerekhez specifikus számítási erõforrásokat allokálhatnak. A virtuális gépekkel ellentétben a Docker nem igényel hardveres emulációt, hanem minden gazdagép fizikai hardverét használja.

Az erőforrás-hatékonyság és a továbbfejlesztett rendszer-teljesítmény előállítása érdekében a tárolást a virtualizáció természetes fejlődésének tekinthetjük. Sőt, mivel rendelkeznek az alkalmazások - beleértve a könyvtárakat, a rendszer eszközöket és a kódokat is - helyes végrehajtásához szükséges eszközökkel, a konténerek egyszerűsítik az alkalmazások telepítését anélkül, hogy aggódnunk kellene a futási környezet konfigurációja miatt.

A Docker telepítéséhez először csatlakozzon a szerverhez SSH kapcsolaton keresztül. Ha még nem tette meg, akkor ajánlott átböngésznie a Hogyan javítható az SSH biztonság az Ubuntu 18.04-en? útmutatónkat a folyamat megkezdése előtt. Helyi szerver esetén folytassa a következő lépéssel, és nyissa meg a szerver terminált.

A Docker telepítése

A Docker legújabb verziójának letöltéséhez használa a Docker Repository-t a hivatalos Ubuntu Repository helyett. Lássuk, hogyan lehet ezt megtenni.

Frissítse a csomagok listáját a következő paranccsal:

$ sudo apt update

Telepítsen néhány csomagot annak érdekében, hogy az apt használhassa a csomagokat a HTTPS-en keresztül.

$ sudo apt install apt-transport-https ca-certificates curl software-properties-common

Adja hozzá a GPG-kulcsot a Docker konténerből a rendszeréhez.

$ curl -fsSL https://download.docker.com/linux/ubuntu/gpg | sudo apt-key add -

Adja hozzá a Docker Repository-t az APT forrásokhoz.

$ sudo add-apt-repository "deb [arch=amd64] https://download.docker.com/linux/ubuntu bionic stable"

Frissítse a csomagok adatbázisát az újonnan hozzáadott Docker csomagokkal.

$ sudo apt update

Győződjön meg arról, hogy a telepítés a Docker Repositoryt használja, és nem az Ubuntu telepítését, a következő paranccsal:

$ apt-cache policy docker-ce

Végül telepítse a Docker programot:

$ sudo     apt install docker-ce

Most, hogy a Docker telepítve van, a Daemonnak futnia kell, és a folyamatnak engedélyeznie kell az indítást. A futtatás ellenőrzéséhez használja a következő parancsot:

$ sudo systemctl status docker

​Az alábbihoz hasonló képernyőt kell látnia:

Docker service status

Felhasználó felvétele a Docker csoportba

Annak elkerülése érdekében, hogy minden alkalommal be kelljen gépelnie a "sudo" parancsot, adja hozzá a kívánt felhasználót a  Docker csoporthoz. A Docker csoport olyan felhasználói csoport, amely lehetővé teszi a parancsok végrehajtását, mintha rendszergazdák lennének.

$ sudo usermod -aG docker ${USER}

Megjegyzés: más felhasználókat is felvehet a csoportba, ha egyszerűen végrehajtja ezt a parancsot minden egyes felvenni kívánt felhasználónál.

A módosítások újbóli eléréséhez és alkalmazásához írja be a következő parancsot:

$ su - username

A parancs végrehajtása után írja be a felhasználó jelszavát a folytatáshoz.

A konténerek és image-fájlok használatának megtanulásához javasoljuk, hogy olvassa el a Hogyan kezelhetők a Docker konténerek? útmutatónkat.